Virtuellt andaktsmöte

Tips till andakt på nätet i Sollentuna

Termerna virtuella andaktsmöten, Google Meets, Zoom och andrum eller andakt på nätet i Sollentuna, vem skulle tro det för några månader sedan? Men det blev det i alla fall. Coronapandemin tvingade trossamfunden att tänka nytt, och inte vara begränsad av tid och rum.

På kort tid har vi fått lära oss hantera presentationer, videoinställningar, utforskat ljudproblem och hur man ska bjuda in med videolänkar etc. Fortfarande inte helt lätt att hålla reda på och lägga in i kalendern, med det ena och det andra.

En bra sak med andakt på nätet i Sollentuna är att för några blir det lättare att delta. Det är även gratis, när man får det via GSuite. Det att boka rum har varit en utmaning för många samfund, men det behöver vi inte tänka på nu. En utmaning är dock att inte alla helt klarar av tekniken. Fortfarande är programmen som hanterar videomöten lite för krångliga för en del att lätt medverka på andaktsmöten.

Ringa in till våra virtuella andaktsmöten?

Jag fick ett tips via Synsskadades Riksförbund här om dagen. Utmaningen är att många äldre inte klarar att ringa in med krångliga koder till virtuella andaktsmöten, online föreningsstämmor, videomöten och webinarer.

De flesta använder Zoom och Google Meet. Hur kan man enklast delta på andaktsmöten i Sollentuna om du vill ringa in? Jo, du kan programmera din mobiltelefon, lätt och enkelt.

Det är bara en sak att tänka på: det passar bra för en serie möten. Enstaka möten, kanske inte nödvändigt, men för flera onlinemöten är det smart.

Hur gör du?

Se här under! Gäller för Google Meet och våra kommande andaktsmöten våren 2020.

google-meet

Koden till videomötet är: meet.google.com/odp-bdpa-spz

Delta per telefon ‪+46 8 505 456 21‬ Pinkod: ‪833 294 639‬#

Du kan enkelt programmera din mobiltelefon: Lägg till en ny kontakt med nummer (inklusive kommat mellan telefonnummer och koden: 0850545621,833294639# så ringer du direkt in på videomötet.

  1. Börja med att skriva in telefonnumret du ska ringa: 0850545621
  2. Tryck på * och du får nu ett ,
  3. Skriv in pinkoden 833294639
  4. Avsluta med #

Hur skriver du in kommat? Du skriver först numret och sen klickar du på * (stjärna) och fortsätter med pinkoden och avslutar med # (fyrkantstagg), sen är det bara att välja Lägg till kontakter och spara med t.ex. namnet Andaktsmöte Sollentuna.

Skärmbilden ovan är för Android, men samma princip borde fungera för iPhone.

Men, du har väl en dator eller surfplatta? Inga videokameror eller mikrofon? Inga problem! Då kan du istället ringa in till vårt andaktsmöte och även använda Google Meet-koden. Smart: nu kan du lyssna och även prata med oss via mobilen och känna att du deltar. Bara synd att vi inte kan se dig!

På vår sida för aktiviteter hittar du datumen. Nu kan du enkelt använda samma kod för Google Meet och samma telefonnummer.

Observera att när du ringer in, innan videomötet startat så ombes du använda en pinkod. Och det är ju logiskt. Mötet är inte startat än. Vi brukar logga in ett par minuter innan mötet startar.